2015. január 4., vasárnap

Cikk az Öko Baba-Mama klubban történt látogatásom kapcsán

A Bambio mosható pelenkák bemutató termében havonta gyűlnek össze a természetes, környezettusatos megoldásokat kedvelő anyukák babáikkal.
Hónapról hónapra érdekes témák kerülnek itt a fókuszba, gyakran meghívott szakértőkkel folyik a beszélgetés. Facebookon is lehet kapcsolódni a csoporthoz. Itt: Öko baba-mama klub Gödöllő
Egy ilyen alkalommal voltam vendég, és ennek kapcsán írtam az alábbi rövid cikket a Bach virágcseppek babáknál, kismamáknál történő alkalmazásáról.
Jó olvasást!


Bach virágterápia babáknak és mamáknak
A novemberi ÖKO BABA MAMA Klub témája a Bach-virágeszenciák alkalmazási lehetőségei volt babáknál, mamáknál és kisgyermekeknél.
Vendégünk Pilcsik Tünde Bach-virágterápia tanácsadó volt (http://viragokkalgyogyito.blogspot.hu/).
A virágterápia alapjaitól kezdődött az előadás, mely később egy nagyon kellemes interaktív beszélgetéssé vált. Megtudtuk, hogy babáknál, akár már születést követően is használhatóak a cseppek, elsősorban az Elsősegélycsepp és a Dió eszencia. Előbbi a születés körüli nehézségek (valljuk be őszintén mamáknak és babáknak ez egy igen nagy munka) oldására, a Dió pedig az új közeghez való alkalmazkodáshoz nagyon jó. A Dió eszencia alkalmazható egyébként mindenfajta változás megkönnyítésére, legyen az új közösségbe kerülés, kamaszkor, változókor, munkahely váltás, stb.
Visszatérve a babáknál történő alkalmazáshoz, megtudtuk, hogy az eszenciákat a fürdővízbe cseppentve használjuk, hidrofil krémbe vagy természetes olajba keverve pedig bemasszírozhatjuk óvatosan a babák bőrébe a csuklón, fül mögött, halántékon. De jó még egyszerűen bepermetezni a szoba levegőjébe. Szoptatásnál az emlőre téve egy cseppet, vagy szedje a kismama, így a tejjel együtt bejut a baba szervezetébe is.
Mielőtt a baba megszületne..a várandósság időszaka nem mindenki számára könnyű, tehermentes időszak. Hányinger és reggeli rosszullétek esetén a Szikárka és a Dió eszencia szedése ajánlott például. De különféle eszenciákat lehet alkalmazni a szülés előtti és alatti félelmek, megrekedések oldására (Napvirág, Bohócvirág, Cseresznyeszilva, Rezgőnyár). Szüléssel összefüggésbe hozható bizonytalanságokra, hangulatingadozásokra (Kékgyökér, Szikárka, Sülzanót, Tárnics, Gyertyán). Kimerültségre Gyertyán, Olajfa. Aggodalmaskodásra Vörösvirágú vadgesztenye, Katáng, Forrásvíz.
Az egészen pici babáknak csak Elsősegélycseppre és Dióra lehet szükségük (lehet, és egyáltalán nem biztos!). Ha alvásuk több hónap után sem áll be, akkor lehet adni neki virágcseppet, pl. Rezgőnyár eszenciát vagy, ha erősen sírva ébred, de tulajdonképpen nincs is ébren, akkor Napvirágot.
Nagyobbacska gyerekek alvásproblémáira is ezeket az eszenciákat lehet alkalmazni, és ehhez még hozzájön a Bohócvirág is. Ők többnyire már meg tudják mondani, ha félnek valamitől, és azt is, hogy mitől. Erre jó a Bohócvirág.
A legtöbb esetben Ernyősmadártej eszenciát is szoktam adni a kisgyermekeknek, mely mindenféle sérülés, trauma feldolgozását segíti.
Testvér féltékenység esetén a Magyal a megfelelő eszencia. Sokszor az Erdei fenyőt is kell adni, mert a féltékeny gyermeknek (bármennyire is nem látszik rajta) lelkiismeret furdalása lehet ezért a viselkedéséért. Ha e mellett még a szülők teljes figyelmét is magának akarja, akkor a Katáng virág eszencia jól bevált ennek enyhítésére. Természetesen mindezektől függetlenül a legjobb gyógymód az, ha odaadó figyelemmel fordulunk gyermekeink felé. A nap egy részében, ha tehetjük csak és kizárólag rá figyeljünk, tegyük félre a mosogatást, mosást, telefont! A gyermek sokkal nyugodtabb és magabiztosabb (biztosabb önmagában), ha értő figyelemmel vagyunk irántuk.
Többünknek nagyobb gyerekei is vannak, ezért olyan témák is szóba kerültek, hogy visszahúzódás, önbizalomhiány, megfelelni akarás, agresszió. Felnőtteknél esetében még beszéltünk a stresszről is.
A Bach-virágeszenciák, illetve azok keveréke biztos alapot tud nyújtani a kívánt pozitív változás eléréséhez. Lehet önmagában is alkalmazni, de más terápiákkal együtt is. Például pszichológusok is ajánlják, kineziológusok kitesztelik a szükséges eszenciákat, kombinálható mozgásfejlesztéssel, energiagyógyászattal is. A lényeg a cseppkeverék rendszeres szedése, a minimális előírások betartása (a beszedés előtt és után 20-25 percig nem lehet enni, fogat mosni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése